Σχετικά

Γενικά

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός ρομποτικής Robotex διοργανώνεται ετησίως από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) σε συνεργασία και με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, στη βάση του αντίστοιχου Παγκόσμιου διαγωνισμού.

Σκοποί

Σκοποί του διαγωνισμού είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και η προώθηση καινοτόμων μορφών μάθησης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου

Συμμετέχοντες

O διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των ηλικιών, φοιτητές και ενήλικες.

Οι συμμετέχουσες ομάδες λαμβάνουν μέρος με τη στήριξη προπονητών-εκπαιδευτών τους που εκπροσωπούν οργανισμούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία, φροντιστήρια, αναγνωστήρια, απογευματινές λέσχες, πανεπιστήμια, φοιτητικούς ομίλους κτλ

Αντικείμενο

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ετοιμάσουν ομάδα από 2 μέχρι 5 άτομα, η οποία  με τη βοήθεια προπονητή-εκπαιδευτή θα δημιουργήσει εκ των προτέρων κατάλληλο ρομπότ για να λάβει μέρος στις διάφορες προκλήσεις του διαγωνισμού.

Προκλήσεις

Οι 4 κατηγορίες προκλήσεων του διαγωνισμού είναι:

Maze Solving:

Το ρομπότ να ξεκινήσει από μια συγκεκριμένη γωνιά του λαβύρινθου και να φτάσει στο κέντρο του στο μικρότερο δυνατόν χρόνο.

Line Following:

Το ρομπότ θα πρέπει να ακολουθήσει τη μαύρη γραμμή στη διαγωνιστική πίστα, και το πιο γρήγορο κερδίζει.

SUMO:

Δύο ρομπότ διαγωνίζονται στην ειδικά σχεδιασμένη πίστα πάλης με στόχο να σπρώξει το ένα

το άλλο εκτός της πίστας και να θεωρηθεί νικητής.

Educational Robotics:

Έκθεση ρομποτικών κατασκευών με συγκεκριμένο θέμα όπου νικητής είναι ο κατασκευαστής του πιο εκπληκτικού, πρωτότυπου και λειτουργικού ρομπότ

Ρομπoτικές πλατφόρμες

  • Arduino
  • Edison
  • Engino
  • Lego

Βραβεία

Οι νικητές εκτός από τεχνολογικά δώρα και υποτροφίες κερδίζουν το δικαίωμα συμμετοχής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ROBOTEX που γίνεται κάθε χρόνο στην Εσθονία.

Διεθνής Διάκριση

Η πολυπληθής Κυπριακή αποστολή επέστρεψε με σωρεία διακρίσεων από το Robotex International 2019. Συγκεκριμένα, οκτώ κυπριακές ομάδες παρέλαβαν βραβεία για τις πρώτες τρείς θέσεις, ενώ άλλες τόσες μπήκαν στο τοπ 10 των προκλήσεων κατακτώντας 4η- 7η θέση σε ρομποτικά αγωνίσματα.  

Στατιστικά

Οι πρώτες τρείς διοργανώσεις Robotex ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία, πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών και επισκεπτών και θετική κάλυψη από τα  ΜΜΕ.

Εθελοντές

Το Robotex Cyprus διοργανώνεται από λειτουργούς του CCS σε συνεργασία με την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού. Συνολικά, πέραν των 100 εθελοντών και κριτών-διαιτητών εργάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς για την υλοποίηση και επιτυχία της διοργάνωσης.

Εμπλεκόμενοι φορείς

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη και συν-διοργανώνεται με το Πανεπιστήμο Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας. Υλοποιείται σε συνεργασία με τη Cyta (στρατηγικός συνεργάτης), την XM που (technology partner) και την Τράπεζα Κύπρου (Youth Supporter) και στηρίζεται από την ΕΚΟ (πλατινένιος χορηγός), το ΙδΕΚ  και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, (χρυσοί χορηγοί) και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις.

 

Οργανωτές

Συνδιοργανωτές

Approved By

Συνεργάτες

Στρατηγικός Συνεργάτης

Technology Partner

Youth Supporter

Χορηγοί

Platinum Sponsors

Χρυσοί Χορηγοί

Ασημένιοι Χορηγοί

Χάλκινοι Χορηγοί

Universities

Υποστηρικτές

Επικοινωνία