Συχνές Ερωτήσεις

Στο χώρο αυτό θα εμφανίζονται ερωτήσεις τις οποίες έχουν υποβάλει συνεργάτες, εκπαιδευτές και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη διοργάνωση του ROBOTEX. Πριν από την υποβολή οποιασδήποτε ερώτησης παρακαλούμε όπως συμβουλεύεστε πρώτα τους λεπτομερείς κανονισμούς που έχουν εκδοθεί. 

Ερωτήσεις για Colour Picking

Ερωτήσεις για Educational Robotics - ENGINO MINI & LEGO WeDO 

Ερωτήσεις για το Διαγωνισμό Line Following

Ερωτήσεις για το Διαγωνισμό SUMO

Γενικές Ερωτήσεις

 

COLOUR PICKING

Οι ερωτήσεις/απαντήσεις για το διαγωνισμό αυτό έχουν ενσωματωθεί στους κανονισμούς.

ENGINO MINI & LEGO WeDO

 • Τα τουβλάκια πρέπει να είναι του ENGINO MINI ή του LEGO WEDO;

Τα τουβλάκια πρέπει να είναι αυθεντικά τουβλάκια της ENGINO ή της LEGO. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τουβλάκια του MINI ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας της ENGINO.  Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τουβλάκια του WeDO ή και οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας της LEGO.

 • Το ρομπότ για το διαγωνισμό LEGO WEDO & ENGINO MINI πρέπει να είναι ένα; Δηλαδή ένας κινητήρας, ένα tilt, ένας αισθητήρας και μία μπαταρία-hub; Ή μπορούμε να έχουμε δύο ρομπότς; Ή δύο μπαταρίες – hubs και τα υπόλοιπα εξαρτήματα από ένα;

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα εξαρτήματα θέλετε αρκεί να είναι αυθεντικά της συγκεκριμένης πλατφόρμας. 

 • Μπορούμε εκτός από το ρομπότ, να έχουμε έξτρα μπαταρία για έξτρα κινητήρα για να έχουμε κίνηση ή και φως; Π.χ. για να γυρίζει ένας ανεμόμυλος. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια και όσα θέλετε αρκεί να είναι αυθεντικά εξαρτήματα LEGO ή ENGINO ανάλογα. Δηλαδή ΔΕΝ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαρτήματα ARDUINO για το διαγωνισμό LEGO WEDO ή ENGINO MINI. 

 • Ποια γλώσσα προγραμματισμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;  

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη γλώσσα προγραμματισμού.

 • Μπορούμε να έχουμε κάποια αφίσα πίσω από την κατασκευή μας; 

ΟΧΙ, δεν μπορείτε.

 • Μπορούμε να έχουμε τυπωμένες ταμπελίτσες που να αναγράφουν π.χ. νοσοκομείο, σχολείο αν είμαστε σε πόλη;

ΟΧΙ, δεν μπορείτε.

 • Αν θέλουμε να φτιάξουμε π.χ. ένα κτίριο, μια πολυκατοικία ή ένα δρόμο/γέφυρα, με τι υλικό μπορούμε να τα φτιάξουμε; Τους ορόφους με υλικό ματ και τα υπόλοιπα με Lego;

ΟΛΑ τα υλικά πρέπει να είναι αυθεντικά υλικά ENGINO MINI ή LEGO WEDO (Υπάρχει και πάτωμα αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε (https://sh-s7-live-s.legocdn.com/is/image/LEGO/10700?id=eDmQp0&fmt=jpg&fit=constrain,1&wid=495&hei=371&qlt=80,1&op_sharpen=0&resMode=sharp2&op_usm=1,1,6,0&iccEmbed=0&printRes=72)  

Ερωτήσεις για το διαγωνισμό SUMO

 • Διευκρινήστε σε ποιό διαγωνισμό SUMO μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές;

​Οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό MINI SUMO. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό LEGO SUMO. Δείτε τις λεπτομέρειες για τις κατηγορίες και τους δικαιούχους για συμμετοχή στους κανονισμούς του διαγωνισμού SUMO.

 • Διευκρινήστε σε ποιό διαγωνισμό SUMO μπορούν να συμμετέχουν οι στρατιώτες και οι ενήλικες;

​Οι στρατιώτες και οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό MINI SUMO. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό LEGO SUMO. Οι διαστάσεις της πίστας SUMO περιγράφονται στους κανονισμούς για το διαγωνισμό SUMO. Δείτε τις λεπτομέρειες για τις κατηγορίες και τους δικαιούχους για συμμετοχή στους κανονισμούς του διαγωνισμού SUMO.

 • Ποιά είναι η περίμετρος του Dohyo στην πίστα του SUMO;

Οι διαστάσεις της πίστας SUMO περιγράφονται στους κανονισμούς για το διαγωνισμό SUMO. Δείτε τις λεπτομέρειες στους κανονισμούς του διαγωνισμού SUMO.  

 • Στο LEGO SUMO γράφετε ότι το ρομποτ πρέπει να είναι απο προιόντα LEGO. Εννοειτε μόνο απο LEGO EV3 γιατί υπάρχουν και άλλα  LEGO τα οποία έχουν ποιο δυνατους κινητήρες και θα είναι αδικία για κάποιους που δεν έχουν. Άρα πρέπει να ξέρουμε αν θα προμηθευτούμε.

Στους κανονισμούς αναφέρεται το LEGO Mindstorms που καλύπτει διάφορα μοντέλα. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο θέλετε.  

Ερωτήσεις για το Διαγωνισμό Line Following

 • Στο Line following με Lego γράφετε ότι το ρομποτ πρέπει να είναι απο προιόντα LEGO. Εννοειτε μόνο απο LEGO EV3 γιατί υπάρχουν και άλλα  LEGO τα οποία έχουν ποιο δυνατους κινητήρες και θα είναι αδικία για κάποιους που δεν έχουν. Άρα πρέπει να ξέρουμε αν θα προμηθευτούμε.

Στους κανονισμούς αναφέρεται το LEGO Mindstorms που καλύπτει διάφορα μοντέλα. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο θέλετε.  

Γενικές Ερωτήσεις

 • Για τους μαθητές που δεν έχουν δελτίο ταυτότητας, μπορούμε να φέρουμε πιστοποιητικό γεννήσεως;

Ναι μπορείτε. Είτε πιστοποιητικό γεννήσεως είτε διαβατήριο.

 • Μπορούμε να φέρουμε αντίγραφα του δελτίου ταυτότητας των παικτών;

Ναι, μπορείτε να φέρετε αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας. Και οι δύο πλευρές της ταυτότητας να εμφανίζονται στην ίδια πλευρά του αντιγράφου.

 • Πόσα controllers μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το ρομπότ;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα (1) controller στο κάθε ρομπότ. Αυτό ισχύει για όλους τους διαγωνισμούς.

 • Mπορούμε χρησιμοποιώντας μόνο δυο ρομπότ που έχουμε διαθέσιμα, να φέρουμε στον διαγωνισμό 4 ομάδες και να χρησιμοποιήσουν δυο ομάδες το ίδιο ρομπότ.

Δύο ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ρομπότ σε διαφορετικούς όμως διαγωνισμούς. Δηλαδή, η μια ομάδα να το χρησιμοποιήσει στο LINE FOLLOWING και η άλλη στο SUMO. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ρομπότ στον ίδιο διαγωνισμό από δύο ή περισσότερες ομάδες.

 • Στην ομάδα μου υπάρχουν 2 άτομα του λυκείου και 1 άτομο του γυμνασίου. Γίνεται;

​Οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι στο θέμα αυτό. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να ανήκουν στην ίδια κατηγορία/επίπεδο. Επιτρέπεται να υπάρχει ΕΝΑΣ μόνο παίκτης της κατηγορίας Χ στην αμέσως επόμενη κατηγορία/επίπεδο Χ+1. Το αντίθετο δεν ισχύει. Δείτε τον αντίστοιχο κανονισμό που σας ενδιαφέρει για τις λεπτομέρεις. 

Οργανωτές

Συνδιοργανωτές

Approved By

Συνεργάτες

Στρατηγικός Συνεργάτης

Technology Partner

Youth Supporter

Χορηγοί

Platinum Sponsors

Χρυσοί Χορηγοί

Ασημένιοι Χορηγοί

Χάλκινοι Χορηγοί

Universities

Υποστηρικτές

Επικοινωνία